Op dinsdag 8 oktober lanceerden Vintura en MSD het whitepaper ‘Behandeling van kanker in een vroeg stadium met innovatieve geneesmiddelen: wat is het ons waard?’. Met Thijs Merkx (voorzitter Raad van Bestuur IKNL), Nathalie van Schayk (adviseur IKNL), Egbert Smit (longarts en hoogleraar longziekten, LUMC), Peter Langenbach (directeur Zorginkoop Zilveren Kruis), Anneke Eikelenboom (voorzitter Stichting Jongeren en Kanker), Rianne Ruit (ziekenhuismanager Albert Schweitzer Ziekenhuis) en gezondheidseconoom en hoogleraar Xander Koolman (VU Amsterdam) onderzoeken wij de waarde voor patiënt, gezondheidszorg en samenleving om al in een vroeg stadium van kanker te starten met de behandeling.

Want kanker is helaas nog altijd doodsoorzaak nummer één in Nederland en het aantal patiënten met kanker blijft toenemen. Hoopgevend is dat er steeds meer innovatieve behandelingen komen die het mogelijk maken om kanker beter te behandelen of zelfs te genezen. De nieuwe behandelingen worden ook steeds vaker in een vroeger stadium van ziekte ingezet waardoor de overlevingskansen verder zouden kunnen toenemen. Tegelijk roept dat ook discussie op, want wat vraagt het van ons om toegang voor patiënten tot innovatieve geneesmiddelen in een vroeg stadium van kanker te realiseren? En hoe zorgen we dat deze investering zich ook op de lange termijn uitbetaalt?

Het whitepaper beantwoordt al deze vragen. De lancering vond plaats in samenwerking met Axon-Bruggink tijdens een netwerkbijeenkomst in Amersfoort, waar Atse Huisman (CieBAG, Zorgverzekeraars Nederland), Warnyta Minnaard (Missie Tumor Onbekend, Nederlands Kanker Collectief), Jacquelien Noordhoek (Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting), Hans Nijman (hoogleraar Gynaecologische oncologie en immunotherapie, UMCG), Nathalie van Schayk (Integraal Kankercentrum Nederland), Lonneke Timmers (Scientific Advisory Board, WAR), Wim de Haart (MSD Nederland) en Casper Paardekooper (Vintura) de conclusies en aanbevelingen bespreken.

Het whitepaper is hier te downloaden.